Razvoj postopkov pridobivanja kompozitov na osnovi zlitin Al, diskontinuirano ojačanih s kemijsko aktivnimi pepeli - Kevorkijan, Varužan (Kovine zlitine tehnologije, 1997)
Delo obravnava razvoj novih livarskih postopkov pridobivanja in recikliranja kompozitov na osnovi zlitin Al, diskontiuirno ojačanih s kemijsko aktiviranimi pepeli, nastalimi iz premoga, njihovo mikrostrukturno in mehansko karakterizacijo, livnost in predelovalnost z vročim ekstrudiranjem, izdelavo kompozitov ter študij vpliva različnih parametrov procesa in lastnosti ojačitvene faze na kvaliteto pridobljenih kompozitov. Z raziskovanjem želimo ustvariti potrebno novo znanje za načrtovanje polindrustrijske proizvodnje kompozitov v tovarni Impol.
Keywords: zlitine; aluminij; aluminum; mehanske lastnosti; livarstvo; pepel