Objavljanje in veljavnost predpisov - Igličar, Albin (Pravnik, 2025)
Leta 2025 je vlada sprožila ustavnorevizijski postopek za spremembo določb Ustave RS iz leta 1991 o objavljanju predpisov in njihovi veljavnosti (154. člen). Objavljanje predpisov je ena od pomembnih značilnosti pravne države, ki državljanom zagotavlja pravno varnost. Preglednost in dostopnost do vseh delov pravnega sistema naj bi se dosegla z obveznostjo objavljanja predpisov in določitvijo vakacijskega roka. Ustavna določba o načinu objavljanja predpisov pa se dekonstitucionalizira in prenese na zakonsko raven. Objavljanje naj poteka v digitalni obliki po metodi »en akt – ena izdaja«. Ob tem se problematizira načelo Ignorantia iuris nocet s prizadevanji za zmanjšanje njegove fiktivne narave. Uradna objava avtentičnega besedila splošnega pravnega akta ostaja še naprej izhodiščna točka za potek vakacijskega roka. Postavlja pa se vprašanje ali naj ta rok – glede na specifično slovensko zakonodajno prakso – teče od objave do začetka veljavnosti zakona ali od objave do začetka uporabe zakona. Zato pravne kategorije veljavnosti, obvezne moči in uporabe zakona zahtevajo vnovični premislek.
Keywords: application of the law; binding force of the law; constitution; knowledge of the law; law; obvezna moč zakona; official gazette; poznavanje prava; uporaba zakona; uradno glasilo; ustava; validity of the law; veljavnost zakona; zakon