Ce anomaly at the Permian-Triassic boundary in the Idrijca valley as evidence of changing redox conditions at the P/Tr transition in the western Tethys (Slovenia) - Dolenec, Tadej (Geologija, 2000)
Potek krivulje za Ce/Ce* vrednosti kaže, da so v času sedimentacije žažarskegaapnenca prevladovali redukcijski pogoji. Na prehodu iz perma v triasje prišlo do nenadne spremembe k bolj oksičnim pogojem, ki sovpada v tem delu zahodne Tetide z zaključno fazo zgornjepermske regresije morja in z drastičnim izginotjem tipične algne, foraminiferne in brahiopodne favne.
Keywords: apnenec; Idrijca; isotope; izotopi; karbonatne kamnine; ogljik; perm; sedimentacija; trias