Modeliranje gorivnih celic - Dujc, Jaka (Gradbeni vestnik, 2018)
PEM gorivne celice bodo v prihodnjih desetletjih igrale vodilno vlogo pri prizadevanju za čistejše tehnologije v mobilnosti in stacionarnih aplikacijah. Modeliranje PEM gorivnih celic na večih nivojih nam omogoča vpogled v zapletene procese in služi tudi kot orodje za optimizacijo komponent in materialov. Predstavljamo tipične pristope uporabljene pri simulacijah in analizah mikrostruktur, MEA sklada ter manjših gorivnih celic, podrobneje pa obravnavamo 2+1D pristop za analizo velikih celic. Pri tem pristopu je gorivna celica razdeljena na 2 dimenzionalne in 1 dimenzionalne domene. Dve vzporedni 2D domeni predstavljata kanale bipolarnih plošč ter sosednji porozni GDL na anodni in katodni strani. 2D domeni sta povezani z 1D domenami, ki predstavljajo MEA sklad.
Keywords: coupled problems; finite element method; metoda končnih elementov; mobility; mobilnost; numerical models; numerični modeli; PEM gorivne celice; polymer electrolyte membrane fuel cells; povezani problemi; simulacije; simulation; steel structures