Caught between the notions of ethnicity, citizenship and diaspora - Çoban, Melih (Poligrafi, 2021)
Ena izmed številnih etničnih skupin, ki živijo v sodobni turški državi, so Bo-šnjaki. Začetki njihovega priseljevanja segajo v zadnjo četrtino 19. stoletja. Kot pomemben etnično-demografski del otomanske zapuščine v moderni turški drža-vi Bošnjaki, spričo asimilacijske kulturne politike nove nacionalne države, dolgo niso kultivirali ločene etnične ali kulturne istovetnosti. Toda hkrati s prilagajanjem turški kulturi in identiteti so ohranjali tudi kolektivno bošnjaško identiteto, pred-vsem zahvaljujoč stalnim migracijskim valovom, s katerimi se je v različnih obdobjih napajala njihova populacija. Namen pričujoče študije je bil analizirati težavni razvoj bošnjaške istovetnosti v Turčiji z ozirom na procese kulturne asimilacije in neprekinjene migracijske valove ter druge dejavnike tako v okviru turške države kot tudi zunaj njenih meja. Izsledke raziskave lahko strnemo v sklep, da Bošnjaki v Turčiji zaenkrat še ne predstavljajo diaspore, je pa ta v nastajanju.
Keywords: Bosniaks; Bošnjaki; citizenship; diaspora; Državljanstvo; ethnicity; Etnična pripadnost; identiteta; identity; Narodnosti (manjšine); Turkey