Agresivno vedenje v procesu dolgotrajne rehabilitacije po pridobljeni možganski poškodbi - Šemrov, Maša (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2020)
Agresivno vedenje posameznika s pridobljeno možgansko poškodbo (PMP) pogosto ovira pri uspešnem vračanju v okolje, pri čemer se vzroki za pojavljanje in oblike agresivnega vedenja med posamezniki s PMP razlikujejo. V prispevku predstavljamo tiste posledice PMP, za katere v procesu dolgotrajne rehabilitacije opažamo, da se povezujejo s pojavljanjem agresivnega vedenja in ovirajo njegovo obravnavo. Izpostavljamo predvsem težave z inhibicijo odziva, zmanjšanim uvidom, sprejemanjem lastnega stanja in z njim povezanimi čustvenimi težavami ter osebnostne in vedenjske spremembe. Pri obravnavi agresivnega vedenja v procesu dolgotrajne rehabilitacije uporabljamo individualno prilagojen pristop, ki nudi podporo in posamezniku s PMP omogoča razvijanje bolj učinkovitih načinov spoprijemanja z lastnimi zmanjšanimi zmožnostmi. Napredki so omejeni na konkretne situacije, zato ni verjetno, da se agresivno vedenje ne bi več pojavljalo. Kljub temu pa poznavanje problematike lahko pripomore k zmanjševanju tako pojavnosti agresivnega vedenja kot tudi vpliva na življenje posameznika s PMP.
Keywords: acquired brain injury ABI; aggressive behavior; agresivno vedenje; health psychology; pridobljena možganska poškodba PMP; rehabilitacija; rehabilitation; treatment; zdravljenje; zdravstvena psihologija