Recepcija gregorijanskega korala v ljubljanski škofiji v dolgem 19. stoletju - Nagode, Aleš (Muzikološki zbornik, 2023)
Članek zarisuje recepcijo gregorijanskega korala v Sloveniji v 19. stoletju. Na podlagi virov opisuje stanje v prvi polovici stoletja ter vpliv prvih poskusov na historistični estetiki uteme-ljenih reformnih prizadevanj. Podrobno opazuje razmah cecilijanskega gibanja po letu 1877 in na podlagi virov analizira sredstva, vsebino in uspešnost njegovih reformnih prizadevanj.
Keywords: 19. st.; 19th cent.; caecilian movement,; catholic sacred music; cecilijanstvo; Gregorian chant; Gregorijanski koral; katoliška cerkvena glasba; Sakralna glasba; Slovenia