Prostorski vidiki razvoja kmetij - Perpar, Anton (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2006)
Kmetijstvo na podeželju danes ni ne edina in tudi ne več prevladujoča dejavnost. Neupoštevanje posebnosti kmetijstva povzroča predvsem naslednje težave: zmanjševanje obsega pridelovalnih zemljišč najboljše kakovosti, prostorsko utesnjevanje kmetij v naseljih ter ovirane prometne povezave med kmetijami in njihovi pridelovalnimi površinami. Številne kmetije so zaradi teh vzrokov kljub razvojnim ambicijam omejevane ali ovirane pri nadaljnjem razvoju. Kot posledice se v podeželskih naseljih pojavljajo socialne napetosti, izginja agrarna identiteta podeželskih naselij ter krajine, med mladimi pa je vse manj interesa za kmetovanje.
Keywords: agrarna geografija; podeželje; rural area; kmetijstvo; agriculture; kmetije; raba prostora; prostorski razvoj; Slovenia; Slovenija