Dežmanov prestop v nemški tabor in njegova kulturna identiteta v luči literarne zgodovine - Čeh Steger, Jožica (Studia Historica Slovenica, 2017)
Dragotin Dežman, eden najbolj razgledanih Slovencev druge polovice 19. stoletja, je bil sprva dvojezični slovensko-nemški pesnik ter goreč zagovornik slovenstva in slovanstva. Po usodnem prestopu v nemški jezikovni in kulturnopolitični tabor leta 1861 - med letoma 1871 in 1874 je bil tudi ljubljanski župan - je postal eden najbolj osovraženih intelektualcev v slovenskem prostoru. V pričujočem prispevku se omejujemo na Dežmanovo literarno ustvarjalnost in njegovo podobo v slovenski literarni zgodovini po letu 1861, kakor se kaže v literarni satiri in karikaturi ali v izjavah slovenskih literatov. Dežman je v literarnih reprezentacijah in izjavah literarnih ustvarjalcev predmet ostrih napadov, ti so bili nemalokrat žaljivi tudi do njegovih nespornih dosežkov na različnih strokovnih področjih.
Keywords: biografije; Dežman, Dragotin; kulturna zgodovina; politična zgodovina; Slovenija; župani