Razmerje med ekonomskimi svoboščinami in pravico do sindikalnih ukrepov pred Lizbonsko pogodbo in po njej - Ščernjavič, Iztok (Podjetje in delo, 2013)
Avtor z analizo odločitev Sodišča pri razreševanju konflikta med ekonomskimi svoboščinami in pravico do sindikalnih ukrepov prikaže, da je razmerje med navedeno pravico in ekonomskimi svoboščinami dejansko hierarhično, četudi Sodišče poudarja, da je pravica do sindikalnih ukrepov temeljna pravica, enakovredna ekonomskim svoboščinam. V nadaljevanju podrobno obravnava vprašanje, ali lahko obvezna veljava Listine EU o temeljnih pravicah (Listina) in pristop EU k Evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin (EKČP) vplivata na obstoječe razmerje med pravico do sindikalnih ukrepov in ekonomskimi svoboščinami. Avtor ugotavlja, da se bo z obvezno veljavo Listine in pristopom EU k EKČP razhajanje med dejanskim in deklariranim varstvom pravice do sindikalnih ukrepov najverjetneje samo še povečalo.
Keywords: European Union; Evropska unija; Lizbonska pogodba; mednarodne pogodbe; pravice; sindikati; zaposleni