Odnos Slovencev do štirih razvojnih silnic in vrednot: do partije in države, do svobode in okolja - Jambrek, Peter (Družboslovne razprave, 1988)
V tej nalogi nosilec raziskave in avtor analizira podatke, ki so bili zbrani zjavna mnenjsko anketo vzorca slovenske populacije junija leta 1986 ter na podlagi teoretičnega modela ki ga je predhodno sam izdelal za znanstveni projekt o "Socialni strukturi sodobne slovenske dražbe." Podatke je dal na razpolago za pričujočo analizo in interpretacijo omenjeni projekt. V tem poročilu so kot explanandum obravnavane zlasti odvisne variable razvojno-ideološkepolitične kulture Slovencev in sicer: partijska ideološka orientacija liberalno-tehnokratska orientacija, etatistično-egalitarna orientacija ter postindustrijska oziroma ekološka orientacija. V regresijskih modelih se te štiri razsežnosti politične kulture pojavljajo v vlogi odvisnih variabel, ki jih pojasnjujemo z variablami razrednega in slojevskega položaja respondenta. Ugotovili smo, da partijsko ideološko orientacijo pogojuje (pozitivno) zlasti politična moč respondenta, njegovo zaupanje v politične inštitucije, etika dela ter (negativno) cerkvena religioznost. Liberalno-tehnokratska orientacija je pogojena (negativno) z zaupanjem v stratifikacijski sistem in (pozitivno) z avtoritarnostjo; etatistična (negativno) z izobrazbo in poklicnim položajem ter z vrsto osebnih atributov, asociacije med ekološko orientacijo in variablami razrednega položaja in osebnostnih potez pa so zelo šibke oziroma nepomembne.
Keywords: 1986; človekovo okolje; družbena zavest; država; freedom; human environment; javno mnenje; partijnost; political orientation; politične orientacije; public opinion; Slovenia; Slovenija; social consciousness; state; svoboda