The dark side of British horror fiction - Lázaro, Alberto (ELOPE (Ljubljana), 2017)
Robert Bontine Cunninghame Graham je manj znani britanski popotnik, ki je konec devetnajstega stoletja, ko je bil imperij na višku, potoval k Berberom v "najbolj zahodno deželo". Njegovo pisanje kaže na trdno zasidranost v britanskem imperializmu in njegovih diskurzivnih aparatih. Pri izražanju orientalistične želje po spoznavanju Maročanov kot Drugega so njegova opažanja podvržena njegovim lastnim družbeno-zgodovinskim izhodiščem. Vendar pa ta popotnik ni zagrizen imperialist; ujet je med pripovedno veščostjo in fantazijo afriškega severozahoda kot toponima, kjer se preverjajo njegove različne želje, in podobo maroške družbe kot nepropustnega, skritega kraja, ki je nedostopen in popolnoma neviden. Ta paradoksalna stališča razkrivajo značilne diskurzivne "heterogenosti, nedoslednosti in zdrse" (Lowe 1991, 7) v Grahamovem potopisu Mogreb-El-Acksa: A Journey to Morocco (1898).
Keywords: angleška književnost; cenzura; grozljiva proza; politics; politika; recepcijske študij; religija; religion; sexual intercourse; spolnost