Percepcija kulturne in jezikovne raznolikosti v dveh obmejnih mestih - Novak-Lukanovič, Sonja (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2005)
V prispevku so predstavljeni rezultati pilotske študije, ki je služila kot uvod v širšo mednarodno raziskavo ob slovensko italijanski meji, slovenski avstrijski meji in slovensko madžarski meji. Raziskava je potekala v letu 2004 v Novi Gorici (OŠ Milojka Štrukelj) ter Gorici ( OŠ Ivan Trinko in OŠ Vittorio Locchi). V raziskavo so bili zajeti tako učenci kot njihovi starši. V raziskavi smo zasledovali naslednje cilje: pomembnost znanja in rabe jezikov na obeh straneh meje; subjektivno vrednotenje znanja jezika- državnega, sosedskega in tujega; družbeno in zgodovinsko pogojen odnos do jezika in njegovo vlogo v urejanju odnosov med skupnostmi; ti >ekspanzivnost< italijanščine oziroma slovenščine v obravnavanem obmejnem pasu; kaj spodbuja večjezično komunikacijo; ali v komunikaciji obstajajo razlike med slovensko in italijansko stranjo; kakšna je v sedanji komunikacijski situaciji orientacija slovenske manjšine.
Keywords: Italija; Italy; Gorica; Slovenia; Slovenija; Nova Gorica; sociolinguistics; sociolingvistika; kulturna raznolikost; jezikovna raznolikost; obmejna območja