Hrvaška politična emigracija v Franciji kot izziv francosko-jugoslovanskim odnosom (1980–1986) - Mujdrica, Kaja (Annales. Series historia et sociologia, 2025)
Prispevek na podlagi analize gradiva, ki ga hranita diplomatska arhiva Centre des Archives diplomatiques du ministere des Affaires étrangeres v La Courneuvu in Centre des Archives diplomatiques de Nantes v Nantesu, ter najbolj relevantnega zgodovinopisja predstavi odzive francoskih oblasti in diplomacije na dejavnosti hrvaške politične emigracije v Franciji. Poseben poudarek je namenjen delovanju Hrvaškega narodnega vijeća in njegovega predsednika Mirka Vidovića v prvi polovici osemdesetih let. Pozornost je namenjena dvema vidikoma: odzivom francoskih organov na propagandne in politične aktivnosti omenjene organizacije ter vplivu slednje na diplomatsko dinamiko med Francijo in Jugoslavijo.
Keywords: Croatian emigration; Croatian National Council; diplomacija; diplomacy; France; Francija; hrvaška politična emigracija; Jugoslavija; Yugoslavia