Synthesis and structure of hydroxylammonium fluorosilicates - Kristl, Matjaž (Acta chimica slovenica, 2002)
Z reakcijo med trdnim ?$NH_3OHF$? in raztopino ?$H_2SiF_6$? smo sintetizirali novo spojino hidroksilamina s formulo ?$(NH_3OH)_2SiF_6$?. Pri rekristalizaciji te spojine iz vodne raztopine HF smo izločili monokristale s sestavo ?$(NH_3OH)_2SiF_6.2H_2O$? Obe spojini smo karakterizirali s kemijsko in termično analizo, strukturo ?$(NH_3OH)_2SiF_6.2H_2O$? smo določili z rentgensko strukturno analiza na osnovi monokristala. Spojina kristalizira monoklinsko.
Keywords: fluorosilikati; hidroksilamini; kemijska analiza; sinteza; termična analiza