Problematika lesnih ekstraktivnih spojin v papirni industriji - Zule, Janja (Les (Ljubljana), 2001)
Predstavljene so različne vrste lesnih ekstrativnih spojin, in sicer trigliceridi, voski, sterolni estri, steroli in višji alkoholi ter smolne in maščobne kisline, ki jih le-te lahko povzročajo pri proizvodnji papirja. Med najpomembnejše negativne učinke štejemo izločanje lepljivih oblog na strojni opremi in pojav madežev na papirju. Opisane so različne instrumentalne metode kemijske karakterizacije hidrofobnih ekstraktivov, ki jih do neke mere najdemov vseh fazah proizvodnje, in predlagane nekatere tehnološke rešitve za odpravo motenj v proizvodnji.
Keywords: les; papir; ekstrakti; kemijske lastnosti; analizne metode