Veliki krogi atmosferskih gibanj - Žnidaršič, Zala (Matrika, 2017)
Predstavljene so osnovne atmosferske cirkulacije, znane kot Rossbyjevi valovi, in njihovo razširjanje po velikih krogih iz tropskih predelov v zmerne zemljepisne širine. Najprej so predstavljeni osnovni koncepti gibanj na velikih skalah, velikih krogov in Mercatorjeve projekcije. V nadaljevanju je izpeljana disprezijska relacija Rossbyjevih valov, ki omogoči nadaljnjo izpeljavo enačbe velikih krogov za Rossbyjeve valove. Na koncu so opisane nekatere posledice razširjanja Rossbyjevih valov v zmerne širine.
Keywords: atmosferska gibanja; atmospheric motions; Rossby waves; Rossbyjevi valovi; sinoptična meteorologija; synoptical meteorology