Literarnozgodovinska recepcija Primoža Trubarja - Štuhec, Miran (Slavia Centralis, 2019)
Slovenski protestanti so začeli večstoletni proces prepoznavanja Slovencev ne le kot jezikovne entitete, ampak kot narodnega telesa. V bistvu gre za njihovo kulturno in civilizacijsko poslanstvo, ki je Slovence v evropski zgodovini prvič povsem jasno kulturno in jezikovno artikuliralo. Analiza izbranih literarnozgodovinskih razprav je pokazala, da se je slovenska literarna znanost s Primožem Trubarjem (in slovenskim protestantizmom) ukvarjala predvsem na dva načina. Enkrat je šlo za literarnozgo-dovinske sinteze, drugič za raziskovanje posameznih, bolj in manj kompleksnih problemskih krogov, ki nastajajo ob pojavu reformacije na Slovenskem.
Keywords: narodna identiteta; national identity; protestantism; protestantizem; Slovene culture; Slovene language; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska kultura; slovenščina; Trubar, Primož