Magnetic resonance angiography of the portal venous system - Berden, Pavel (Radiology and oncology (Ljubljana), 2004)
Izhodišča. Splenoportalni venski sistem moramo prikazati pri različnih kliničnih stanjih. Tridimenzionalna (3D) magnetnoresonančna angiografija (MRA)s kontrastom splenoportalni sistem dobro prikaže. Uporabljamo hitre sekvence z gradientnim odmevom ter najkrajšim možnim časom ponovitve in odmeva. Skozi periferno veno injiciramo do 40 ml paramagnetnega kontrastnega sredstva. Za zaznavanje kontrasta v aorti je najbolje uporabiti avtomatiziran sistem, ki nato tudi sproži slikanje. Slikanje opravimo v zadržanem dihu in dvakrat ponovimo, da prikažemo arterijsko in vensko fazo. Za obdelavo slik po preiskavi največkrat uporabljamo tehniko projekcije maksimalne intenzitete (MIP). Zaključki. Pri bolnikih s portalno hipertenzijo MRA dobro prikaže kolaterale ter prehodnost portalne vene ali portosistemskega šanta. MRA pokažemesto in dolžino zapore portalne vene pri trombozi portalne vene in pomaga pri odločitvi o načinu zdravljenja. Je ustrezna tehnika pri sindromu Budd-Chiari, kjer je pomembno določiti mesto in dolžino zapore jetrnih ven. MRA je zelo dobra metoda pred presaditvijo jeter, saj odlično prikaže anatomijo in prehodnost portalne vene, in tudi po presaditvi za odkrivanje morebitnih zapletov. Omejitev MRA predstavljajo metalni vsadki (npr. srčni vzpodbujevalnik), nezadovoljiv prikaz pa lahko dobimo pri nepravilni nastavitvi področja slikanja in premikanju zaradi dihanja.
Keywords: angiografija; diagnostika; Hepatic Vein Thrombosis; Hipertenzija portalna; Hypertension, Portal; jedrska magnetna resonanca; Jetra, presaditev; Jetrna vena, tromboza; Liver Transplantation; Magnetic Resonance Angiography; Magnetna resonanca, angiografija; Portal Vein; Portalna vena; Portasistemski obvoz kirurški; Portasystemic Shunt, Surgical; Vascular Patency; Žila, prehodnost