Trki med glasbo in literaturo (jezikom?) - Pompe, Gregor (Primerjalna književnost, 2015)
Približevanje literature in glasbe je privlačna tema tako za umetnike kot tudi znanstvenike, vendar pa razmerje med obema umetnostnima panogama ni enostavno. Izhodiščno misel, da se razlikujeta predvsem na semantični ravni - literatura računa predvsem na semantično plat jezika, medtem ko je glasbena semantika precej bolj izmuzljiva - omajejo spoznanja J. Kristeve in R. Barthesa, da muzikalizacija pluralizira literarne pomene. Takšna izhodiščna misel predstavlja izhodišče za analizo izbranih primerov povezovanj literature in glasbe v zgodovini glasbe. Končna teza je, da gre v večini primerov za posebno razmerje med jezikom in glasbo, ne pa literaturo in glasbo.
Keywords: književnost in glasba; glasbene analize; semantika glasbe; muzikalizacija poezije; celostna umetnina; literarna interpretacija