“This much you should know: I was less afraid of a snake than of my husband” - Kralj, Ana (Annales. Series historia et sociologia, 2025)
V članku so predstavljeni izsledki raziskave o življenjskih potekih starejših žensk z izkušnjami socialne deprivacije, revščine in nasilja v družini. Z uporabo pristopa perspektive življenjskega poteka in izvedbo biografsko-narativnih intervjujev smo v življenju starejših žensk, ki živijo z nizkimi dohodki in so bile žrtve nasilja v družini, odkrili številne dejavnike, ki so se združevali in medsebojno krepili: medgeneracijski prenos prikrajšanosti, nizek socialni in kulturni kapital, alkoholizem staršev in/ali zakoncev ter patriarhalna miselnost, ki je bila tudi del prevladujoče institucionalne kulture. Večina jih je izkusila krog nasilja: zloraba se je običajno začela v izvorni družini in se nadaljevala v lastni družini, vendar nobena od njih ni bila žrtev nasilja v poznejših letih. Predhodne izkušnje z intimnopartnerskim nasiljem so trajno vplivale na njihov odnos do partnerskih zvez: nobena od žensk, ki so se ločile ali katerih partner je umrl, si v poznejših letih ni želela skleniti nove partnerske zveze, saj visoko cenijo mir in samostojnost, ki so ju pridobile. Iz pripovedi je bilo razvidno, da je nasilje življenja starejših žensk zaznamovalo bolj kot revščina in pomanjkanje.
Keywords: biografski narativni intervju; biographical narrative interview; domestic violence; life course perspective; nasilje v družini; older women; perspektiva življenjskega poteka; poverty; revščina; Slovenia; Slovenija; starejše ženske; stari ljudje; življenjske zgodbe