Biografije in zgodovine predmetov - Mlekuž, Jernej (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2007)
Besedilo ima tri sklope. V prvem delu avtor isee esenco biografij in zgodovinpredmetov. V drugem delu se dotakne vprasanja, kako razumevanje materialne kulture vpliva na konceptualiziranje obravnavanega pristopa. Na to vprasanje odgovarja z predstavitvijo vpliva genealogije arheoloskega razumevanja materialne kulture na produkcijo biografij in zgodovin predmetov vrazlienih obdobjih arheoloske znanosti. V tretjem delu poda pregled uporabe tovrstnega pristopa v arheoloski in etnoloski znanstveni kot tudi drugi literaturi.
Keywords: material culture; materialna kultura; history; zgodovina; methodology; metodologija; teorija; theory; biografije; biographies