The development of a CEFR-based scale for assessing young foreign language learners' writing skills - Pižorn, Karmen (Linguistica (Ljubljana), 2014)
Ko so oblikovali Skupni evropski jezikovni okvir (SEJO), so imeli v mislih predvsem odrasle uporabnike (tujega) jezika, kar se odraža tudi v šestih ravneh opisnikov, ki se nanašajo na znanja, ki jih posameznik pridobi v času vseživljenjskega učenja. Zato je prilagajanje vsebine in števila SEJO ravni (opisnikov) za potrebe mlajših učencev nujno. Članek preučuje možen prispevek povratne informacije v obliki ocenjevalne lestvice pri jezikovnem preverjanju/ocenjevanju v razredu mlajših učencev v starosti 9 do 13 let. Avtorica predoči, da lahko opisniki kot del ocenjevalne lestvice, prilagojene na SEJO, igrajo pomembno vlogo pri preverjanju/ocenjevanju znanja v razredu. V članku je predstavljen raziskovalni projekt AYLLIT (and. Assessment of Young Learner Literacy; slo. Preverjanje/ocenjevanje pismenosti mlajših učencev jezika), v okviru katerega so strokovnjaki razvili ocenjevalno lestvico za preverjanje pisne spretnosti in jo prilagodili na ravni in opisnike SEJO ter oblikovali smernice za učitelje. Ti so s tem pridobili orodje za podajanje povratne informacije, ki naj bi jih opolnomočila pri prepoznavanju učenčevega napredka. Avtorica opiše postopek raziskave in evalvira možnosti uporabe lestvice kot pomoč učiteljem pri dajanju povratnih informacij učencem pri pisnih izdelkih, ki lahko izboljšajo veljavnost preverjanja in ocenjevanja pisnih spretnosti v razredu.
Keywords: anglais; angleščina; Cadre européen commun de référence pour les langues; CECRL; English; évaluation; expression écrite; ocenjevanje; osnovna šola; pisno izražanje; preverjanje; primary school; SEJO; Skupni evropski jezikovni okvir; tuji jeziki; vérification