Šolski knjižničar v procesu raziskovalne dejavnosti mladih - Škorjanc, Jože (Knjižnica, 1997)
Raziskava temelji na analizi raziskovalne dejavnosti mladih s posebnim poudarkom na gibanju Mladi za napredek Celja in raziskovalni dejavnosti dijakov Gimnazije Celje-Center in na analizi delovanja Knjižnice Celje in knjižnice Gimnazije Celje-Center v sistemu raziskovalne dejavnosti. Vlogo knjižničarjev v procesu raziskovalne dejavnosti bo potrebno okrepiti in izhajati iz praktičnih izkušenj. V veliki meri bo to odvisno od njih, učiteljev mentorjev, knjižnic, šol in ne nazadnje od šolske in kulturne politike. V prid pomembnejši vlogi knjižničarjev v procesu šolskega raziskovalnega dela govorijo predvsem naslednja dejstva: 1. Raziskovalna dejavnost je v razmahu in se koncentrira na šolah, 2. Povečalo se je število šolskih knjižničarjev, šolskih knjižnic in njihova opremljenost (knjižničar na šoli je šolski normativ), 3. Izjemno je napredovala informacijska struktura in 4. Uveljavljajo se novi, sodobni pristopi k raziskovalnemu delu.
Keywords: Šolske knjižnice; Uporabniki; bibliotekarji; srednje šole; raziskovalna dejavnost