Kako podajamo knjige v roke otrok? ali Izposoja kot statistika in poslanstvo šolske knjižnice - Krečič Slejko, Irma (Šolska knjižnica, 2020)
V članku sem razmišljala o osnovnem poslanstvu šolske knjižnice - izposoji - oziroma o načinu, kako podamo knjige v roke otrok. Na podlagi praktičnih izkušenj sem iskala teoretične podlage in razlage, ki bi osvetlile pomen te dejavnosti. Pogosto se kot temeljna naloga šolske knjižnice šteje zgolj sama izposoja in za merjenje strokovnega ugleda knjižnice štejejo statistična poročila. A izhajajoč iz dejstva, da je način izvedbe te dejavnosti tisti, ki omogoča prenos našega odnosa do knjige in branja na učence, sem s pomočjo različnih strokovnjakov iskala odgovore na zastavljeno vprašanje, kako podajamo knjige v roke otrok.
Keywords: bralna pismenost; branje; izposoja; otroci; šolske knjižnice