The first synaxis of the primates of the ancient Orthodox Patriarchates and the Church of Cyprus - Ladas, Ioannis (Bogoslovni vestnik, 2025)
Ekumenski patriarhat je v zgodnjih 20. letih 20. stoletja sprejel odločitev o sklicu koncila pravoslavnih Cerkva. Kljub temu pa je – zaradi dobro znanih zgodovinskih razlogov – do koncila prišlo šele po 93 letih dolgotrajnih priprav. Sklic koncila se pripisuje predvsem ekumenskemu patriarhu Bartolomeju. Ta je že leto dni po svoji izvolitvi na patriarhalni prestol sklical poglavarje vseh pravoslavnih Cerkva z namenom krepitve vsepravoslavne enotnosti. Ustanovitev sinakse poglavarjev vseh pravoslavnih Cerkva, ki jo je uvedel patriarh Bartolomej, predstavlja prefinjen sistem medpravoslavnega posvetovanja in usklajevanja pod okriljem Carigrada, ki se je za pravoslavno Cerkev izkazal kot zelo koristen. Do sklica koncila je bilo skupaj izvedenih šest sinaks vseh pravoslavnih poglavarjev ter ena sinaksa poglavarjev starodavnih patriarhatov in Ciprske Cerkve. V prispevku bomo proučili prvo in zadnjo po vrsti od doslej izvedenih sinaks poglavarjev starodavnih patriarhatov in Ciprske Cerkve z namenom osvetlitve njenega zgodovinskega pomena ter uporabnosti vzpostavitve te institucije, ki obeta pomembno vlogo za prihodnost pravoslavne Cerkve in njeno navzočnost v sodobnem svetu.
Keywords: ancient Patriarchates; Church of Cyprus; Ciprska Cerkev; ecumenical Patriarchate; ekumenski patriarhat; sinaksa poglavarjev; starodavni patriarhati; synaxis of primates