Procesiranje vakuumskih izolacijskih panelov - Nemanič, Vincenc (Kovine zlitine tehnologije, 1997)
Kovinske vakuumske posode, v katerih je treba zagotoviti termično izolativni vakuum vsaj nekaj let, zahtevajo izredno skrbno nadzorovane postopke priprave in procesiranja. Dopustno puščanje in razplinjevanje sten morata biti v razredu, ki ga sicer zahtevamo za UVV posode. Evakuirana izolativna plošča oz.panel, sestavljen iz dveh folij, med katerima je diskretno podporje, bi imela po izračunu izredne izolacijske lastnosti. Nenavadna oblika vakuumske posode, razmeroma tanka stena in lokalne obremenitve na mestih podpor so pri načrtovanju vakuumskega procesiranja resne zahteve. Pri pripravi vzorcev, posebno še, če smo jih namenili črpati po cevi z omejeno prevodnostjo, naletimo na dodatne težave. V članku so predstavljene osnovne vakuumske zahteve in teoretične omejitve, ki pogojujejo izbiro in pripravo materiala, postopkov izdelave tesnih spojev in procesa črpanja. Rezultati meritev naraščanja tlaka v preizkusnih panelih so prikazani v primerjavi z literaturnimi podatki za debelostenske posode.
Keywords: vakuumska tehnika; vakuumska toplotna izolacija; tesnjenje; toplotna izolacija; razplinjevanje