Improvements to the quality of underground water by introducing carbon dioxide - Poberžnik, Mojca (Acta geotechnica Slovenica, 2008)
Predstavljeno raziskovalno delo obravnava razvoj sodobne metode za izboljšanje kakovosti podzemne vode z ekonomsko perspektivno uporabo ogljikovega dioksida. Osnovna pilotna naprava za uvajanje ogljikovega dioksida je bila razvita z namenom ohranjanja karbonatnega ravnotežja v vodi, ki se črpa iz podzemlja. Optimalna količina ogljikovega dioksida, ki je naravna komponenta podzemne vode ob uporabi le-te v različne namene (pitna, tehnološka voda) nudi hkrati zaščito pred odlaganjem mineralnih oblog in preprečuje korozijo. Adaptacija obstoječe pilotne naprave je v začetni fazi vključevala testni zagon in preliminarne meritve. V nadaljevanju je bil vgrajen senzorski sistem za spremljanje najpomembnejših parametrov karbonatnega ravnotežja: pH vrednosti, temperature, prevodnosti in raztopljenega CO2. Sledili sta dve seriji eksperimentov z različnimi količinami dodanega CO2. Kemijska sestava vode je bila analizirana s pomočjo ionske kromatografije in avtomatske titracije. Regulacija uvajanja plina je bila v prvi seriji eksperimentov volumetrična, v drugi seriji pa zaradi boljše natančnosti nadomeščena z masno regulacijo, tehtanjem plina. V začetku pretočni sistem je bil v drugi seriji zaprt glede na dotok sveže vode, z namenom doseganja večjih nihanj v sestavi vode. Sledili so eksperimenti v različnih letnih časih z namenom ugotoviti vpliv letnih časov na sestavo podzemne vode in učinkovitosti dodajanja ogljikovega dioksida.
Keywords: karbonati; kemijska analiza; kvaliteta vode; ogljikov dioksid; pitna voda; podzemna voda