"Io ho avuto molti problemi con questo concetto di Nazione Madre" - Sorgo, Lara (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2024)
Članek raziskuje razumevanje koncepta matične domovine pri pripadnikih italijanske narodne skupnosti v Slovenski Istri. Avtorji v članku ugotavljajo, da sta tako koncept domovine kot koncept matičnosti teoretsko še popolnoma nedefinirana in nedodelana, kar skorajda onemogoča raziskovanje amalgamiranega teoretskega koncepta matična domovina, ker se vsaka raziskava na to temo začne ab ovo. Prav tako avtorji ugotavljajo metodološke nekonsistentnosti v različnih raziskavah, ki se ukvarjajo s proučevanjem koncepta matične domovine. Ključna ugotovitev članka je, da intervjuvanci, pripadniki italijanske narodne skupnosti v Sloveniji, trdijo, da je po njihovem mnenju koncept matične domovine preživet, saj je danes razmišljanje znotraj binarnih (o)pozicij zaradi fluidnosti identitet že samo po sebi zastarelo.
Keywords: Domovina; interviews; intervjuji; Italian national community; Italija; italijanska manjšina (Slovenija); Italy; kin-state; matična domovina; Slovenia; Slovenija; Slovenski Italijani