Proučevanje naravnih gostiteljev virusa klopnega meningoencefalitisa v aktivnih in latentnih žariščih klopnega meningoencefalitisa v Sloveniji - Malovrh, Tomaž (Medicinski razgledi, 1997)
Klopni meningoencefalitis je bolezen osrednjega živčevja, ki jo povzroča virus klopnega meningoencefalitisa. Le-ta se v naravi ohranja s kroženjem med gostitelji (mali sesalci,divjad) in klopi. Pojavljanje klopnega meningoencefalitisa je vezano na naravna žarišča, ki nihajo v aktivnosti. Naš namen je bil odkrivanje vrst pogostosti okužbe malih sesalcev z virusom klopnega meningoencefalitisa na območju Gorjancev in Tenetiš. Z encimskoimunskim testom smo v serumih živali ugotavljali specifična protitelesa. Prisotnost virusa pa smo neposredno dokazovali z metodo verižne reakcije s polimerazo. Protitelesa proti virusu klopnega meningencefalitisa smo dokazali v 8,3% serumov, virusni genom pa v 45,9% pregledanih živali. ugotavljamo, da le z dokazovanjem prisotnosti protiteles ni mooče oceniti stopnje okuženosti malih sesalcev. Dokazali smo, da je v Sloveniji rumenogrla miš primarni gostitelj virusa klopnega meningencefalitisa in da ni razlik v stopnji okuženosti med različno aktivnimi žarišči. Metoda verižne reakcije s polimerazo, ki smo jo prvi uporabili za dokavazanje virusa klopnega meningoencefalitisa v naravnih gostiteljih, je primerna za oceno naravnega žarišča klopnega meningoencefalitisa.
Keywords: Encephalitis viruses, tick-borne; meningoencefalitis (klopni); Disease reservoirs; zoonoze; infekcijske bolezni; Muridae; Immunology; virusne bolezni; Slovenia; Slovenija; Ticks; Disease vectors; gostiteljske živali; Mammals; Immunoenzyme techniques; Polymerase chain reaction; Serodiagnosis