The Law and Economics of Marriage - Kos, Eva (Revija za ekonomske in poslovne vede, 2020)
Namen članka je analizirati različne učinke zakonske zveze na zakonca in preučiti, ali je zakonska zveza ekonomsko upravičena pogodba. Pomembno je omeniti, da namen članka ni prepričati bralca. Glavni namen je prispevati k javni razpravi o vrednosti, ki jo prinaša zakonska zveza, njenem vplivu na blaginjo obeh zakoncev v smislu dobičkov in izgub ter obravnavi ekonomskih vlog znotraj zveze. Prvi del članka poroko obravnava s pravnega vidika s preučevanjem različnih zakonskih sporazumov, ki jim sledijo značilnosti same zakonske zveze. V drugem delu članka je poudarek na bolj ekonomskih značilnostih, ki raziščejo ekonomijo ljubezni in zakonske zveze kot tudi vidik ločitve in razpada. Članek gradi na že obstoječih študijah in teorijah: teorija Garyja Beckerja o ekonomiji zakonske zveze in družine, teorija dobička v zakonski zvezi (1991) in teorija, ki izhaja iz modelov menjave ali pogajanj (England in Kilbourne, 1990; Lundberg in Pollak, 1996), ki so opazovale družbene, ekonomske in psihološke koristi zakonske zveze. Le-te so še danes predmet razprave. Novejša študija (Alexandra Killewald, 2016) opozarja na splošen trend širjenja vlog pri ženskah, medtem ko se moška vloga "hranilca družine" ni bistveno spremenila. Dandanes, naj bi tudi moški vsaj na neki ravni pomagali pri gospodinjskih opravilih, kar je velika sprememba v primerjavi s prejšnjimi obdobji
Keywords: Ekonomski vidik; ločitev; Pogodbe; Pravni vidik; Zakonska zveza