O Vodovnikovem humorju - Kmecl, Matjaž (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2002)
Avtor skuša prikazati Vodovnikov humor z vidika tistočasnega Levstikovega opredeljevanja ljudskega slovstvenega okusač vprašanje humorja in komičnosti, njuno distinkcijo ter pojavljanje pri Vodovniku. Levstik, ki je sicer večkrat pisal o ljudskih verzifikatorjih, Vodovnika ni omenjal nikoli. Levstikove opredelitve ljudskega okusa in vloge humorja v njem pa se nenavadno dobro prilegajo tudi pohorskemu pevcu. Je pa pri Vodovniku mogoče opazovati širok razpon med samoposebno, po ljudsko robato komičnostjo ter blagim, življenjskonazorskim humorjem - torej nekaj, kar Pohorca izdatno ločuje od dolenjskih ljudskih šaljivcev v Levstikovi verziji in je torej škoda, da je Levstik Vodovnika zanemaril, ali pa da ga celo ni poznal.
Keywords: Vodovnik, Jurij, 1791-1858; Levstik, Fran, 1831-1887; slovenska književnost; Slovene literature; ljudski pevci; humor; humour; Slovenia; Slovenija