Nenasičene maščobne kisline, fetalni razvoj in ateroskleroza - Kupnik, Dejan (Medicinski razgledi, 2001)
Večkrat nenasičene maščobne kisline so pomemben del fizioloških pa tudi patofizioloških procesov v telesu. Večkrat nenasičene dolgoverižne maščobne kisline, ki v telesu nastajajo iz njih, omogočajo normalen razvoj plodovih tkiv, še posebej osrednjega živčevja in očesne mrežnice. Zaradi v procesu hidrogeniranja izvedene vezave vodikovih atomov na maščobe se spremeni konfiguracija nenasičenih maščobnih kislin iz cis- v transobliko, ki v telesu nosečnice ovira nastanek dolgoverižnih večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Zaradi tega lahko prihaja do motenj razvoja prej omenjenih tkiv ploda. Ker nenasičene maščobne kisline družin omega-3 in omega-6 in njihove transnenasičene oblike tekmujejo za enake encimske sisteme, je pomembno, da jeprehrana uravnotežena v količinah obeh omega družin ter ne vsebuje transnenasičenih oblik maščobnih kislin. Z upoštevanjem tega priporočila in izogibanjem nasičenim maščobam bi pri ljudeh lahko vplivali na zmanjšanje pojavnosti bolezni možganskega in srčnega ožilja. Članek tudi pojasnjuje, zakaj je za nosečnice vegetarijanke, ki ne jedo rib, laneno seme pomemben vir omega-3 maščobnih kislin.
Keywords: Atherosclerosis; Fetalni razvoj; Maščobne kisline nezasičene; Physiopathology; Lipidna peroksidacija; Fatty acids, unsaturated; Fetal development; Maščobne kisline, omega-3; Nosečnost; Fatty acids, omega-3; human pregnancy; fiziologija; Pregnancy; maščobne kisline; Lipid peroxidation; ateroskleroza; plod; razvoj