Prispevek nobelovcev k razvoju medicine v prvi polovici 20. stoletja - Zupanič Slavec, Zvonka (Medicinski razgledi, 2003)
Članek obravnava pomen različnih naravoslovnih odkritij za razvoj medicine v prvi polovici 20. stoletja. Izbrana so odkritja z različnih področij naravoslovja, za katera so avtorji prejeli Nobelovo nagrado. Skoraj dvajset portretiranih nobelovcev je predstavljenih prek svojega osrednjega življenjskega dela. Med njimi so: odkritelj cepiva proti davici Behring, odkritelj žarkov X Roentgen, odkritelj pomena UV-žarkov Finsen, odkriteljica elementov radija in polonija Curie-Sklodowska, odkritelj povzročiteljev tuberkuloze in kolere Koch, začetnik preučevanja fizioloških pojavov v osrednjem živčevju Cajal, utemeljitelj teorije imunosti Ehrlich, pionir ščitnične kirurgije Kocher, utemeljitelj razlage anafilaksije Richet, utemeljitelj kemijske mikroanalize Pregl, odkritelj zdravljenja poznih oblik sifilisa s povzročitelji malarije Jauregg, odkritelj insulina Banting, odkritelj prenašalca (uši) tifusnega povzročitelja Nicolle, odkritelj krvnih skupin Landsteiner, odkritelj prontosila Domagk, odkritelj zdravljenja perniciozne anemije z jetrno dieto Whipple in odkritelj penicilina Fleming.
Keywords: Nobel Prize; Nobelova nagrada; History Of Medicine, 20th Cent.; Zgodovina medicine 20.stoletja; medicina; medicine; zgodovina medicine; nobelovi nagrajenci