Dileme kaznivega dejanja neupravičene izdaje poklicne skrivnosti - Šepec, Miha (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2017)
Neupravičena izdaja poklicne skrivnosti je opredeljena kot kaznivo dejanje v 142. členu Kazenskega zakonika (KZ-1). Kaznivo dejanje ščiti zasebnost posameznikov, da ta ne bi bila zlorabljena, ko se z zasebnimi skrivnostmi posameznika seznani določena oseba med opravljanjem svojega poklica (zdravnik, zagovornik, spovednik itd.). Kljub razmeroma kratkem besedilu člena pa se v okviru tega kaznivega dejanja postavljajo zelo kompleksna dogmatična vprašanja - predvsem v smeri, kdaj je izključena protipravnost tega dejanja, ali je smiselno tako kompleksno kaznivo dejanje opredeliti le na zasebni pregon oškodovanca ter kakšen je odnos med kaznivo izdajo skrivnosti in zapovednimi normami pravih opustitvenih kaznivih dejanj po 280. členu KZ-1 (Opustitev ovadbe da se pripravlja kaznivo dejanje) in 281. členu KZ-1 (Opustitev ovadbe kaznivega dejanja ali storilca). Cilj prispevka je teoretično osvetliti nekatera v praksi nerešena vprašanja in hkrati z dogmatično utemeljenimi argumenti pozvati zakonodajalca k spremembi trenutne kazenskopravne ureditve kaznivega dejanja neupravičene izdaje poklicne skrivnosti.
Keywords: criminal law; kazensko pravo; professional secrecy; kazniva dejanja; disclosure of secrecy; poklicne skrivnosti; the penal code; privacy; kazenskopravna analiza; kazenski zakoniki; criminal law analysis