Psihološki pristop k prometni varnosti - Polič, Marko (Zdravstveno varstvo, 2004)
V članku je orisano vprašanje prometne varnosti in vloga človeka kot voznika pri tem. Opredeljene so prometne nezgode in obravnavani glavni dejavniki nastanka nezgod. Posebej so prikazani neposredni in posredni človeški vzroki zanje, tj. (ne)dejanja neposredno pred nezgodo, ki povečujejo verjetnost trka,ter voznikova stanja ali pogoji, ki neugodno vplivajo na njegovo zmožnostza varno vožnjo. Glede na to, da večino nesreč tako ali drugače povzročijo ljudje, je obravnavana tudi vloga osebnostnih dejavnikov v nastankunesreč. Članek zaključuje obravnava voznikovih nalog in nekateri teoretični poskusi njihove osmislitve.
Keywords: osebnost; personality; prometna varnost; prometne nezgode; psihologija prometa; vozniki; vzroki