Alternative slovenskemu modelu pogajanj o priznanju krivde - Gorkič, Primož (Podjetje in delo, 2017)
Prispevek predstavi nekatere pristope k modelom pogajalskih mehanizmov v kazenskem postopku in skozi njihovo prizmo razčleni slovensko ureditev. Kljub tradiciji mešanega postopka ima slovenska ureditev značilnosti, ki jo približujejo ureditvi pogajanj o priznanju krivde v anglo-ameriških postopkih. Zaradi tega je slovenski kazenski postopek izpostavljen tveganjem, ki takšne pristope spremljajo. Ta izhajajo zlasti iz poudarjene pasivizacije sodišča in šibkega preizkusa sklenjenih sporazumov o priznanju krivde. Na drugi strani so se v nekaterih evropskih sistemih, na primer v Angliji in Nemčiji, oblikovale rešitve, ki pogajanja umeščajo v samo sojenje oziroma glavno obravnavo in omogočajo aktivno sodelovanje sodnika pri samih pogajanjih. Takšne rešitve krepijo transparentnost pogajanj ter zmanjšujejo negotovost obdolženčevih prognoz izida kazenskega postopka in tveganja za pravno ali dejansko napačne sodbe.
Keywords: acceptance of plea agreement; court; defendants; obdolženci; plea agreement; plea bargaining; pogajanja o priznanju krivde; predobravnavni narok; pre-trial hearing; sklep o sprejemu priznanja krivde; sodišče; sporazum o priznanju krivde