Informacijska pismenost v šolski knjižnici - Brilej, Irena (Knjižnica, 2018)
Ena izmed nepogrešljivih kompetenc vsakega posameznika za učinkovito in enakopravno življenje v družbi 21. stoletja je informacijska pismenost. Pri doseganju ciljev informacijskega opismenjevanja ima pomembno vlogo tudi šolska knjižnica, ki s skrbno načrtovanim naborom knjižničnega gradiva, s svojimi raznovrstnimi storitvami, usmerjenimi k spodbujanju branja in utrjevanju bralne kulture ter s programom knjižnično informacijsko znanje omogoča razvijanje veščin samostojnega iskanja, izbiranja, uporabe in predstavitve informacij, ki jih bodo njeni uporabniki, učenci ali dijaki, potrebovali v različnih življenjskih situacijah. Vsaka šolska knjižnica s svojimi dejavnostmi nudi možnosti za razvijanje tako informacijske, kot tudi drugih pismenosti. Avtorica pri podajanju pogleda na pomen in preplet pismenosti izhaja iz svojega dela v srednješolski knjižnici. Poudarek prispevka je na razvijanju informacijske pismenosti preko izdelave seminarske naloge, ki vodi dijake k raziskovanju, ob katerem razvijajo tudi kritično mišljenje.
Keywords: informacijska pismenost; kritično mišljenje; seminarske naloge; srednje šole; šolske knjižnice