Turnerjevi štipendisti - Rozman, Franc (Studia Historica Slovenica, 2001)
Avtor opisuje nastanek študijske ustanove dr. Pavla Turnerja, slovenskega publicista in mecena, ki je pretežni del svojega premoženja volil štipendijskemu skladu, namenjenemu mladim absolviranim juristom in filozofom, ki jim je bila na tak način nudena možnost nadaljnega izpopolnjevanja na različnih evropskih univerzah in drugih znanstvenih ustanovah
Keywords: kulturna zgodovina; štipendijski skladi; štipendisti; visoko šolstvo; zgodovina Slovencev