Integracija prisilnih priseljencev v Jugovzhodni Evropi - Vrečer, Natalija (Glasnik Slovenskega etnološkega društva, 2009)
Naselitev v tretji državi, repatriacija in integracija v džavo sprejema so tritrajne rešitve begunskega vprašanja. V pričujeočenm članku se avtorica osredotoča na integracijo. Namen članka je teoretizirati integracijo, ugotoviti stanje integracije prisilnih priseljencev v Jugovzhodni Evropi v novem tisočletju, ugotoviti ovire, ki integracijo v omenjeni regiji preprečujejo, ter podati priporočila za krepitev integracijskih procesov. Po mnenju avtorice bi tako vladne kot medvladne organizacije in civilna družba morale integraciji posvečati več pozornosti, saj je integracijskih programov v regiji še vedno premalo, ne glede na to, da se je diskurz o integraciji v novem tisočletju okrepil.
Keywords: integracija; socialna antropologija; priseljenci; human migration; migracije; multikulturalizem; Jugovzhodna Evropa