Politično delovanje Josipa Jurčiča, ko "politika veže razum in roke" - Selišnik, Irena (Jezik in slovstvo, 2022)
V prispevku bom osvetlila politično delovanje Josipa Jurčiča, zlasti v sedemdesetih letih 19. stoletja, v desetletju, ki ga je zaznamoval razdor na mladoslovence in staroslovence ter izreden pritisk nemške liberalne vlade z Dunaja na slovenski tabor. V tem zelo težkem obdobju je postal prav Josip Jurčič ena izmed osrednjih osebnosti slovenskega političnega življenja v Ljubljani, zaradi številnih pomembnih političnih funkcij je nosil veliko odgovornost za prihodnost slovenskega tabora. Kot ena izmed osrednjih osebnosti mladoslovenskega gibanja se je ukvarjal tudi z idejo slovanske vzajemnosti in predvsem jugoslovanstvom. Vse to je vodilo k temu, da naj bi politika postala njegova osrednja preokupacija, medtem ko naj bi se leposlovno ustvarjanje umaknilo na obrobje, kar je sodilo k podobi požrtvovalnega narodnega delavca.
Keywords: 19. stoletje; 19th century; Germans; jugoslovanstvo; Jurčič, Josip; nacionalna gibanja; national movements; Nemci; political activities; politično delovanje; Slavic reciprocity; slovanska vzajemnost; Slovenia; Slovenija; Yugoslavism