Globalni mediji v lokalnih medijskih okoljih - Bašić-Hrvatin, Sandra (Teorija in praksa, 1993)
Obstajajo različni trendi oblikovanja medijskih sistemov preobrazujočih se vzhodno in srednje evropskih držav. Vsi izhajajo iz pravice do svobodnega komunicranja. V primeru zaščite javnega monopola države nacionalna država to svobodo "omeji" zaradi zaščite nacionalnih interesov (zaradi oblikovanja političnega prostora, majhnosti trga, visoke cene TV-programov, možnega vdora tujega kapitala...) V drugem primeru gre za oblikovanje svobodnega medijskega trga. Dilema je v določeni meri umetna. Ne gre za manj države in več trga, ampak za manj države in več civilne družbe. Analizirani so tudi trendi, ki vplivajo na položaj nacionalnih medijskih ekonomij: oblikovanje skupnega evropskega avdiovizuelnega prostora, globalizacija in internacionalizacija medijskih kanalov in vsebin, koncentracija lastnine in odločanje o vlogi medijev. Na koncu je zastavljeno vprašanje, ali lahko govorimo o zatonu nacionalnih medijev in kakšni so možni modeli razvoja medijskih sistemov v prihodnosti? Analiza sugerira zaključek, da je državna regulacija na področju radia in televizije oblikovala bolj demokratične medije od deregulacije (in vpliva svobodnega trga) na področju tiskanih medijev. Odločitev med javnimi - komercialnimi in nacionalnimi mediji - globalni mediji, je predvsem odločitev o zaščiti avtonomne nacionalne sfere javnosti.
Keywords: postsocializem; mass media; množični mediji; organiziranje; Europe; Evropa; civil society; civilna družba; obveščanje javnosti; komunikacijski sistemi