Diagnostics and operative treatment of retrorectal cysts - description of five cases - Kolodziejczak, Malgorzata (Radiology and oncology (Ljubljana), 2005)
Izhodišča. Retrorektalne ciste so redka bolezen, pravtako so redke objave, ki opisujejo to bolezen. Običajno poročajo le o nekaj primerih. Metode. Avtorji opisujejo 5 bolnikov, ki so jim diagnosticirali retrorektalne ciste. Bolezen so ugotovilili s pomočjo anamneze, kliničnega pregleda in transrektalnega ultrazvoka. Ciste so operativno perinealno odstranili. Rezultati. Pri treh bolnikih je bila histološka diagnoza epidermalna cista. Pri četrtem bolniku sougotovili, da je bila cista epitelizirana z migetalčnim epitelijem, pri zadnjem pa so odkrili kostno, maščobno in vezivno tkivo kot del vnetnega stanja. Zaključki. Digitalni rektalni klinični pregled je osnovni pregled pri diagnosticiranju retrorektalne ciste. Transrektalni ultrazvok je potreben za bolj natačno opredelitev velikosti ciste in lege glede na steno rektuma. Perinealna retrorektalna cistektomija je učinkovita metoda pri zdravljenju te bolezni. Dosedanji objavljeni primeri bolezni pa so maloštevilni, zato so lahko zaključki le preliminarni.
Keywords: Ciste; Cysts; kirurško zdravljenje; Rectal Diseases; Rektalne bolezni; Surgery; Ultrasonography