The organ and "Kunstreligion" - Unterkofler, Gregor (Muzikološki zbornik, 2013)
Na začetku 19. stoletja so mladi nemški intelektualci svojo pozornost usmerili na navidezno zastarel in nemoderen instrument ter ga začeli zavzeto sprejemati. Rezultat je zanimiva in nenavadna zveza med častitljivim starim liturgičnim instrumentom, orglami, in novim ter izvirnim konceptom, namreč konceptom religije umetnosti, ki zajema tako religijo kot umetnost.
Keywords: Lama glama; Mendelssohn Bartholdy, Felix, 1809-1847; orgelska sonata; orgle; religija umetnosti