L' insegnamento dell'italiano come seconda lingua - Vučetić, Zorica (Linguistica (Ljubljana), 2000)
Prispevek obravnava poučevanje italijanščine kot drugega jezika (L2). Pretrea vprašanja, povezana z učenjem in poučevanjem italijanščine, obenem pa skuša opozoriti na temeljne vidike jezika; pri tem ima za nujnost, da se znanstvena dognanja sodobnega jezikoslovja uporabijo tudi pri poučevanju. Še posebej skuša predstaviti koristnost popolnega poučevanja, s čimer razume, naj dá poučevanje učečemu pregled jezikovnega sistema, istočasno pa naj ga opozori na velikokrat drugačen miselni svet govorečih v tem jeziku, pa tudi na kulturno dogajanje. Učbeniki italijanščine za tujce morajo predstaviti italijanski jezik, obenem pa kolikor mogoče izčrpno tudi iralijansko kulturo. Študija želi osvetliti teoretični vzorec za poučevanje italijanščine, upošteva pa tako izsledke teoretičnega kakor tudi uporabnega jezikoslovja, pričemer naj bi bilo vseskozi prisotno jezikovno in kulturno stanje sodobne Italije.
Keywords: didactic method; didaktika; Italian; italijanščina; jezikovni pouk; tuji jeziki