Produkcija diplomatskega védenja v jugoslovanski in poljski povojni diplomatski praksi (1945-1947) - Lukanc, Maja (Studia Historica Slovenica, 2020)
Diplomacija ima edinstven vpogled v družbenopolitične razmere posameznih držav in diplomati s svojim poročanjem, analizami in interpretacijami oblikujejo določeno védenje o državi, kjer delujejo. Prispevek na podlagi jugoslovanskega in poljskega arhivskega gradiva ter spominske literature obravnava, kako so k védenju o Jugoslaviji in Poljski prispevali diplomati obeh držav v prvih letih po drugi svetovni vojni. Ob tem upošteva dejavnike, ki so vplivali na produkcijo védenja v diplomaciji in odgovarja na vprašanje, če in kako so jugoslovanski in poljski politični odločevalci novo pridobljeno znanje uporabili. Kot študija primera služijo prve povojne volitve v obeh državah, ki so diplomatom omogočile dober vpogled v način delovanja političnih elit, osvetlile odnos prebivalstva do novih oblasti in odgovorile na vprašanje, kako daleč so bili komunisti pripravljeni iti v boju za oblast.
Keywords: 1945-1947; communism; diplomacija; diplomacy; elections; Jugoslavija; knowledge production; komunizem; Poland; politična zgodovina; Poljska; Svetovna vojna 1939-1945; volitve; Yugoslavia