(De)globalisation and the new industrial policy - Vuk, Peter (Naše gospodarstvo, 2025)
Procesi gospodarskega in političnega sodelovanja po drugi svetovni vojni so spodbujali gospodarsko rast ter izboljšali življenjski standard in blaginjo prebivalstva, hkrati pa okrepili gospodarsko povezovanje in prispevali k boljšemu odzivanju na globalne izzive. Po svetovni finančni krizi leta 2008 je opazen trend deglobalizacije ali upočasnjene globalizacije. Članek podaja pregled literature in podatkovnih virov o razmerah ter trendih, povezanih z globalizacijo svetovnega gospodarstva in porastom ukrepov industrijske politike v razvitih gospodarstvih. Ugotovljeno je bilo, da se svetovno gospodarstvo sooča s številnimi izzivi, med drugim s preoblikovanjem globalnih dobavnih verig, blaženjem učinkov ekonomske neenakosti in podnebnih sprememb ter porastom ekonomskega populizma in nacionalizma. Članek posledično ponuja celovit pregled literature o globalizaciji in industrijski politiki ter obravnava medsebojno prepletanje procesov deglobalizacije in ukrepov industrijske politike ter njihov vse večji pomen v razvitih gospodarstvih.
Keywords: deglobalisation; deglobalizacija; globalisation; globalizacija; industrial policy; industrijska politika; svetovno gospodarstvo; world economy