Sistematični pregled raziskav vrednotenja koristi klinične farmacije in farmacevtske skrbi - Kos, Mitja (Farmacevtski vestnik, 2012)
Namen članka je sistematični pregled raziskav, ki so vrednotile koristi klinične farmacije in farmacevtske skrbi. V bibliografski zbirki Medline je bilo zajetih 266 raziskav, ki so bile objavljene do 25.11.2011, in sicer 253 kliničnih raziskav ter 13 metaanaliz. Število raziskav sovpada z uveljavljanjem koncepta farmacevtske skrbi v 90. letih in znaša dobrih 20 raziskav na letni ravni po letu 2009. Največ raziskav so izvedli v ZDA, Kanadi in Avstraliji. V Evropi so se prve raziskave pojavile v zadnjih letih 20. stoletja in sicer v Združenem kraljestvu in na Švedskem. Največ raziskav je obravnavalo storitve, ki so jih farmacevti izvajali v ambulantah na primarni ravni in v lekarni. Raziskave so najpogosteje vrednotile storitve farmacevtov za bolnike s hipertenzijo, astmo, diabetesom, hiperlipidemijo, srčnim popuščanjem, bakterijsko infekcijo in depresijo. Poseben pomen imajo raziskave na področju polifarmakoterapije. Rezultati večine raziskav, ne pa vseh, kažejo na pozitivne izide storitev klinične farmacije in farmacevtske skrbi.
Keywords: farmacevtska skrb; klinična farmacija; pregled; raziskave