Povzročitelji endemskih mikoz - Matos, Tadeja (Medicinski razgledi, 2009)
Med najpomembnejše povzročitelje endemskih mikoz, za katerimi zbolevajo tudi zdravi posamezniki z normalnim imunskim odgovorom, sodijo Histoplasma capsulatum, Blastomyces dermatitidis, Paracoccidioides brasiliensis in Coccidioides immitis. Za vse naštete glive je značilen temperaturni dimorfizem. Najdemo jih na omejenih geografskih področjih sveta in za okužbamiz njimi zbolevajo ljudje, ki stalno ali začasno živijo na teh področjih. Ker je naravna ekološ ka niša večine povzročiteljev endemskih mikozprst, za okužbami z njimi zbolevajo zlasti kmetje in tisti, ki so zaradi drugih dejavnosti blizu zemlje ali prahu, kjer se nahajajo infektivne oblike gliv. V Evropi so opisani le posamični primeri avtohtone histoplazmoze, sicer pa okužbe s povzročitelji endemskih mikoz v Evropi odkrivamo izključno pri ljudeh, ki prihajajo z znanih endemskih področij. V članku so opisane glavne značilnosti povzročiteljev, epidemiologija in patogeneza okužb, najznačilnejšeklinične manifestacije bolezni, mikrobiološka diagnostika in zdravljenje.
Keywords: Mikoze; Mycoses; Endemične bolezni; Etiology; Diagnosis; Parakokcidioidomikoza; Therapy; Blastomikoza; Endemic Diseases; Histoplazmoza; Kokcidioidomikoza; Blastomycosis; glive; Histoplasmosis; endemije; Paracoccidioidomycosis; etiologija; Coccidioidomycosis; zdravljenje; mikrobiološka diagnostika