Analiza gladin podzemne vode v piezometrih v Vipavski dolini - Jelovčan, Mateja (Acta hydrotechnica, 2020)
Vipavska dolina je svojevrstna pokrajina v jugozahodni Sloveniji. Poleg površinskih voda so, čeprav očem skrite, pomembne tudi podzemne vode. Prispevek predstavlja analizo gladin podzemne vode v piezometrih v Vipavski dolini. Analiza je bila izvedena na 10 piezometrih, ki delujejo še danes, in obsega prikaz nivogramov in osnovnih statistik, korelacij, vpliva oddaljenosti od struge reke Vipave, trendov in sezonskosti. Glede na višino kot gladin podzemne vode lahko piezometre v Vipavski dolini razdelimo v tri skupine. V prvo skupino z najvišjimi kotami spadajo piezometri Gradišče, Vipavski Križ in Ajdovščina, v drugo skupino piezometri Prvačina, Šempeter, Volčja Draga, Renče in Vrtojba, v tretjo skupino pa piezometra z najnižjimi kotami Miren in Orehovlje. Rezultati analiz so pokazali, da med gladinami podzemne vode v posameznih piezometrih ter med gladinami podzemne vode in gladino reke Vipave na različnih vodomernih postajah obstajajo boljše ali slabše povezave. Nihanje gladine podzemne vode je pogojeno z oddaljenostjo od struge reke Vipave in z geološko oziroma tektonsko zgradbo območja. Enoznačnega trenda gladin podzemne vode ni mogoče določiti. Sezonskost nihanja gladin podzemne vode ni izrazita, se pa najvišje vrednosti pojavljajo v jesenskem in zimskem času, najnižje pa v poletnem.
Keywords: gladina podzemne vode; groundwater level; piezometers; piezometri; statistical analysis; statistična analiza; Vipava Valley; Vipavska dolina